Referenties

Zie hier waardering Omega op Zorgkaart Nederland

 

Clara

Clara was bij de geboorte een blakend, kerngezond kind. Toen ze een jaar oud was –  ze brabbelde haar eerste woordjes en trok zich op aan randjes – werd zij getroffen door een hersenontsteking. Haar leven hing aan een zijden draadje. En ze leed, ze jammerde. We spraken met de artsen over euthanasie. Maar langzaamaan ging het beter.

Na zeven maanden ziekenhuis werd Clara opgenomen in een antroposofische instelling. Daar boden ze wat Clara en wij nodig hadden: de ruimte om een nieuwe start te maken. Dat Clara de zonnige, goedlachse jongedame zou worden die ze nu is, daarvan durfden we toen niet te dromen – maar de basis is daar gelegd.

In 2003 verhuisde ze naar een woonvoorziening van Amsta, bij ons pal om de hoek, een gelukstreffer. Vanaf dat moment ging ze naar de dagbesteding bij Omega, op de Daalwijkdreef. Er brak een nieuwe fase aan: naast warmte en koestering was er nu ook systematisch aandacht voor haar ontwikkelingsmogelijkheden. De BigMack werd aangeschaft, Clara’s favoriete attribuut. We maakten mee hoe het is om op alle fronten gespecialiseerde deskundigen onder één dak te hebben, en hoeveel Clara dat opleverde: zij werd alerter, kreeg de ruimte om invloed uit te oefenen op haar omgeving, hoe beperkt haar mogelijkheden ook zijn. Dat de gespecialiseerde dagopvang van Omega er óók voor volwassen EMB-ers is is geen overbodige luxe. Want het is voor deze doelgroep hard werken om wat is verworven te behouden, en dat lukt met de ontwikkelingsgerichte, transdisciplinaire aanpak van Omega. De LACCS-benadering, waarbij oog is voor alles wat invloed heeft op het gevoel van welbevinden, sluit daar mooi bij aan.

Een paar jaar geleden overleed Clara’s vader. Veel is weggevallen, ook voor Clara. Maar gelukkig woont zij nog steeds vlakbij, ik heb haar vaak in het weekend een nachtje thuis. En gelukkig gaat ze nog altijd elke dag naar Omega. Daar zijn de vertrouwde mensen en de vaste structuur, daar doet ze het heel goed op. Omega biedt ook mij als ouder een vaste plek: ik kom er regelmatig, voel me er welkom. Het is prettig om vertrouwd te zijn met de gang van zaken, de andere deelnemers te kennen en de begeleidsters, die heel betrokken zijn.

En nu maar hopen dat Clara kan blijven en dat we alle bezuinigingen goed doorkomen. Want een goed alternatief voor Omega, dat is er niet!

Geraldine Raap

moeder van Clara (22)

 

Jasmijn

Onze dochter Jasmijn kwam ter wereld met een zeldzame chromosoomafwijking. Hierbij hoorden o.a. een groei- en ontwikkelingsachterstand en epilepsie. Jasmijn was vaak in het ziekenhuis te vinden, bijv. ook vanwege ernstige infecties.

De eerste 3,5 jaar van haar leven ging Jasmijn naar een verpleegkundig kinderdagverblijf. Dit was een fijne plek voor haar, want er was deskundig personeel en we konden haar daar met een gerust hart achterlaten. Toen Jasmijn bijna vier werd, zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe opvang voor haar.
Al snel kwam Omega in beeld, want Jasmijn kreeg op het verpleegkundige kinderdagverblijf al ambulante begeleiding van een leidster van Omega. Heel fijn was dat ze ook op de groep van de leidster geplaatst kon worden.

Het proces van kennismaking en aanmelding ging heel voorspoedig. We kregen duidelijke informatie en mochten zo vaak langskomen als we wilden. Hierdoor hebben we een goed beeld gekregen van Omega en dat heeft onze keuze alleen maar makkelijker gemaakt.
Voor ons is het grote voordeel van Omega dat alle disciplines in huis zijn, waaronder logopedie, ergotherapie, fysiotherapie en zelfs muziektherapie en zwemmen. Ook vindt een aanzienlijk gedeelte van de huisartsenzorg, de ziekenhuiszorg en tandheelkundige zorg op Omega plaats, waardoor we niet steeds naar verschillende instanties moeten.

We zien dat Jasmijn enorm gestimuleerd wordt op Omega. Ze krijgt veel individuele aandacht, maar speelt ook regelmatig met kinderen van het aangrenzende reguliere kinderdagverblijf. We zijn blij dat Jasmijn in ieder geval t/m haar achttiende op Omega kan blijven 😉

Hanna, moeder van Jasmijn (4 jaar oud)

 

Juna
“Na de geboorte van onze dochter Juna, brak er een zeer moeilijke tijd aan van ziekenhuizen en van onzekerheid over de mate van Juna’s beperkingen. Met een hele nieuwe wereld van zorg en instanties, volgde een stabielere periode. Zo maakten we ook kennis met de Omega. Toen we moesten gaan nadenken over dagelijkse zorg, dacht ik dat we het niet zouden aandurven om de dagelijkse zorg voor Juna uit handen te geven. Laat staan dat we wisten wat er was op het gebied van zorg voor een meervoudig gehandicapt kind.

Nu durf ik te zeggen dat de intake bij de Omega een grote redding voor haar en ons gezin is geweest. Van 2 dagen werden het er 3, toen 4 en inmiddels gaat Juna al lange tijd met heel veel plezier 5 dagen naar de Omega.

Omega biedt Juna en onszelf een plek van ontwikkeling, een plek van vertrouwen en zorg waar alle medewerkers even lief en betrokken zijn.

Zelfs praktische zorg als advies in rolstoelen en schoenen wordt ons gegeven.

Als we de Omega niet hadden, dan zou ons eigen leven en dat van onze andere kinderen er heel anders uitzien en denk ik dat we Juna heel veel ontwikkeling en plezier zouden ontnemen.”

Claire, moeder van Juna (11)

Juna is overleden op 7 januari 2015

Stichting Omega

F.D. Kahlenbergstraat 66
1087 LL Amsterdam IJburg

Tel. 020 - 6994225
E-mail Stichting Omega

ANBI